My 1st Words…


Sebagai seorang ibu, mumy sangat2 teruja bila dengar anak mula menyebut perkataan…Walaupun tak berapa jelas tapi kita dapat faham maksudnya… Keysha dah mula sebut perkataan.. Walaupun baru 3,4 perkataan yg dia try nak sebut tapi hati mumy sgt gembira.. Dady jadi ‘adie’..mumy jadi ’emie’…habis jadi ‘bis’..nenen jadi ‘eeeenennn’.. Kalau time tido n nak breast feed, macam2 sdh keysha panggil mumy.. kadang2 jadi ‘miiimiii’.. kadang2 jadi ‘imihhh’.. lucu juga keysha ni…

yg ni pun kadang2 keluar dari mulut keysha...

Kalau keysha syok bermain sendiri, mumy tengo keysha terkumat kamit baca ‘mentera’…hahaha… perkataan yg keysha sendiri2 ja faham.. Kalau mumy tanya, keysha ckp apa..keysha akan ulang ‘mentera’nya.. kalau mumy ikut apa yg keysha sebut, dia akan marah… So, pengajarannya jangan cuba2 sebut perkataan yang anak sebut..berusahalah faham perkataan itu dan sebut dalam sebutan yg betul… hehe..peringatan utk diri sendiri..

Pernah mula2 dulu keysha sebut ‘tsee’..’afuhh’..mumy sebut balik perkataan tu, dia marah..kemudian mumy try cari maksud, sebut satu2…akhirnya mumy tau jawapan… ‘tsee’ utk tv…’afuhhh’ utk suka…. 😀

l

memahami riak muka anak...

Keysha juga dah pandai tadah tangan utk baca doa.. Kalau nampak mumy bawa makanan, cpt2 dia tadah tangan baca doa.. kadang2 kalau makan malam, belum siap mumy or dady sediakan piring/lauk/nasi..awal2 lagi keysha dah duduk sambil tadah tangan nak baca doa.. 🙂

Paling best bila keysha dengar lagu…goyang2 badan, tangan n kadang2 ikut nyanyi… walaupun hanya perkataan ‘AAaaaaAAAaaaaa’ ja yg keluar tapi keysha sebut dengan irama muzik nya sendiri… Sah la dia sedang nyanyi sambil menari… Mumy tak sabar tengo perkembangan keysha seterusnya… 🙂 Semoga keysha jadi anak yg solehah, berilmu, dan bertekad cemerlang… Amin..

Ini gambar terbaru saya... see.. sy dah ada 2 batang gigi...Comel tak???

Advertisements

2 thoughts on “My 1st Words…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s